Socialise

AI revolutieWat is conversational AI en hoe werken chatbots?

Wat is conversational AI en hoe werken chatbots?

Kunstmatige intelligentie bestormt de wereld. Binnen Socialise houden wij ons met name bezig met conversational AI. Maar, wat is dat nu eigenlijk? Wat is het verschil? En hoe werken chatbots? En waarom zijn wij daar zo enthousiast over?

Kunstmatige intelligentie is een verzamelnaam. De term verwijst naar het vermogen van machines die in staat zijn taken uit te voeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Conversational AI is een deelgebied binnen de technologie van kunstmatige intelligentie: de specifieke tak die virtuele assistenten ontwikkelt. Met andere woorden: wij bouwen en trainen chatbots die menselijke taken kunnen uitvoeren, en wanneer nodig en relevant proberen we de chatbots de nodige menselijke “flair” mee te geven die de ervaring net wat persoonlijker maakt! In plaats van traditionele menu’s en formulieren, kun je nu gewoon chatten en je vragen stellen, net als bij een echt gesprek! Dat de technologie een enorme vlucht heeft genomen met de opkomst van generatieve AI (zie ook dit blogartikel) zal niet verrassen!

Maar… Hoe werken chatbots eigenlijk?
Chatbots worden gevoed door geavanceerde algoritmes en machine learning-technieken. Deze algoritmes verwerken enorme hoeveelheden data, waardoor chatbots steeds beter worden in het begrijpen van de intentie van de gebruiker. Zo trainen wij onze virtuele assistenten o nuttige en relevante informatie te geven aan degene die met ze “in gesprek” is!

De toegevoegde waarde van conversational AI en chatbots in externe communicatie

Conversational AI en chatbots bieden een scala aan voordelen voor bedrijven en hun klanten:

  1. Verbeterde Klantenservice: Met chatbots kunnen bedrijven klanten direct helpen en vragen beantwoorden.
  2. Personalisatie: Chatbots kunnen gepersonaliseerde aanbevelingen doen op basis van het gedrag en de voorkeuren van klanten, waardoor de kans op aankopen wordt vergroot.
  3. Efficiëntie: Chatbots zijn altijd beschikbaar en kunnen meerdere klanten tegelijkertijd helpen, waardoor de efficiëntie van de klantenservice wordt verhoogd.
  4. Data gedreven beslissingen: Chatbots verzamelen waardevolle data over klantinteracties, waardoor bedrijven data gedreven beslissingen kunnen nemen en hun marketingstrategieën kunnen optimaliseren.

De toekomst: de chatbot als onmisbare partner Voor ons is het duidelijk dat deze gesprekspartners de toekomst veranderen. Met hun vermogen om te communiceren in natuurlijke taal, gepersonaliseerde ervaringen te bieden en processen op elkaar af te stemmen, kunnen chatbots onmisbare partners worden in elke sector – van e-commerce tot recruitment en van marketing tot technische bedrijfsvoering.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die chatbots bieden bij interne processen? Lees dan ook eens dit blogartikel!

En heb je vragen? Let’s Socialise!

Socialise specialiseert zich in het bouwen van intelligente AI-chatbots voor bedrijven. We transformeren communicatie, verhogen efficiëntie en verlagen kosten door geavanceerde automatisering en gepersonaliseerde klantinteracties.